Voorburg adopteert Best en Oirschot

Op bijna dramatische wijze roept de burgemeester van Voorburg de burgers op tot solidariteit met twee zwaar gehavende Brabantse gemeenten. Dat is te lezen in een oranjekleurig pamflet van september 1945 uit onze collectie. In het document van zes bladzijden worden Voorburgers op bijna dwingende wijze overgehaald de berooide en beroofde inwoners van Best en Oirschot te hulp te schieten. Want in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog kregen deze twee dorpen aan het Wilhelminakanaal het behoorlijk voor de kiezen.

Best als bruggenhoofd

Tijdens de slag om Arnhem (Operatie Market Garden) landden op 17 augustus 1944 ook parachutisten in Best. Ze vormden er ten behoeve van de geallieerde opmars een bruggenhoofd over het Wilhelminakanaal. In de daaropvolgende zware strijd tegen de Duitsers werd er in Best heel veel vernietigd. Nadat de rust was weergekeerd en de geëvacueerde bevolking kon terugkeren, vond zij niet alleen hun huizen in puin, ook bleek er geplunderd te zijn. In deze omstandigheden probeerde de berooide bevolking hun leven weer op te pakken. Voor meer dan 300 gezinnen moest noodonderdak worden gevonden.

Ook Oirschot in de frontlinie

Evenzo bleef Oirschot niet gespaard voor vernielingen en plunderingen. Want ook dit dorp lag op een gegeven moment een tijdje in de frontlinie. Daar werd de toren van de Sint-Petrusbasiliek door de Duitsers als artilleriepost gebruikt. Hoewel de schade er minder groot was dan in Best, had de bevolking het ook hier heel moeilijk. Er bleek minstens zo veel geplunderd te zijn.

Voorburg helpt

Voorburg was van al het oorlogsgeweld gespaard gebleven. Daarom werd er na de bevrijding regelmatig een beroep op de bevolking gedaan om anderen elders te helpen. Maar nu was het beroep wel heel erg groot omdat Voorburg de twee Brabantse dorpen had ‘geadopteerd’. Met ‘offervaardigheid’ zou de hechte band tussen Noord en Zuid worden bewezen, hoopte burgemeester Nederbragt van Voorburg. “De inzameling moet een succes worden, onze Voorburgsche eer is ermee gemoeid” aldus de burgemeester.

Twee identieke gezinnen, maar op verschillende locaties

Om de noodzaak kracht bij te zetten worden in het pamflet twee gezinssituaties geschetst. De gezinssamenstelling en de dagindeling zijn in beide gevallen congruent met elkaar, maar het decor is totaal verschillend. Zo heeft  de familie Jansen in Voorburg het alweer goed voor elkaar, maar bij de familie Pietersen is alles nog steeds ach en wee. In twee karikaturen worden de schrijnende verschillen tussen de gezinnen meer dan duidelijk gemaakt. Bij het lezen van deze verhaaltjes is een zakdoek dan ook onmisbaar.

Wat is er nodig?

Eigenlijk is er van alles nodig: meubilair, textiel, serviesgoed, gereedschap, keukenbenodigdheden, speelgoed enz. Er wordt heel duidelijk om een offer gevraagd. Want het gaat niet zo zeer om overbodige spullen, maar om het bruikbare materiaal dat de Voorburgers zelf nog hard nodig hebben. Als zij daar een tiende van af zouden staan, worden Best en Oirschot een flink eind op weg geholpen. Het document bevat een rooster wanneer de goederen waar worden opgehaald.

Dankbetuiging

Er bestaat een tegenhanger van deze Voorburgse oproep. Op de website over de geschiedenis van Oirschot wordt melding gemaakt van het bestaan van een bibliografisch document waarin dank voor de geboden hulp wordt betuigd. Mocht u naar dat archief gaan, kunt u meteen het museum in Best bezoeken dat deze oorlogsperiode weergeeft.

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_07.jpg