Het verzet van het Indisch Monument


Foto: Marianka Peters

Dinsdag 24 november werd er niet alleen in het museum hard gewerkt, maar ook in de museumtuin van het verzetsmuseum. Werklui kwamen met zwaar materieel 'ons' Indisch monument uitgraven. Het beeldhouwwerk gaat namelijk logeren in Den Haag, waar het onderdeel uitmaakt van de expositie 'Om nooit te vergeten', in het Atrium (van het stadhuis) Den Haag. Over twee maanden komt het beeld weer thuis.

Om nooit te vergeten

De expositie `Om nooit te vergeten` toont replica’s van monumenten in Den Haag met als achterliggende vraag of monumenten altijd de waarheid spreken of slechts een versie van de geschiedenis tonen. In het Atrium zijn een paar bekende en minder bekende Haagse monumenten te zien, althans modellen daarvan. De expositie wordt uitgevoerd door Stroom Den Haag.

Het Indisch Monument

Het Indisch Monument is een sculptuur van Jaroslawa Dankowa. Het is gemaakt ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de oorlog met Japan. Het origineel staat bij de waterpartij in de Scheveningse Bosjes. Een replica daarvan herbergt de museumtuin, maar nu dus even niet.

Indisch Monument van Rudi Augustinus

Minder bekend is het Indisch Monument van Rudi Augustinus. Dat staat ook in de beeldentuin en is een origineel werk, dus geen replica. Het werd gemaakt als inzending voor een ontwerp van een Indisch Monument. De keuze was uiteindelijk gevallen op het werk van Jaroslawa Dankowa. Het ontwerp van Rudi Augustinus is minstens zo indrukwekkend!

Hereniging van de Indische monumenten

De expositie in Den Haag duurt van 15 december 2015 tot en met 16 januari 2016. Niet lang daarna zal de replica uit Den Haag weer terugkeren naar Gouda. Dan zullen 'onze' twee Indische monumenten weer herenigd zijn.

 

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_08.jpg