Opening gezamenlijke expositie ‘Loflied op Verdraagzaamheid’

Tijdens een knusse bijeenkomst ging vrijdagmiddag 11 maart de expositie ‘Loflied op Verdraagzaamheid’ van start. Met deze expositie, die Verzetsmuseum Zuid-Holland en het Museum voor Vrede en Geweldloosheid samen hebben ontwikkeld, haken beide musea tevens in op het Erasmusjaar in Gouda. Ook Erasmus maakte zich immers sterk voor verdraagzaamheid.

Na een introductie van Arjen van Wijngaarden nam Harry Broekman het woord. Namens het verzetsmuseum vertelde hij over het ontwikkelingsproces en het thema van de expositie: “Men moet onverdraagzaam zijn tegen de onverdraagzaamheid”. Actief verzet is immers nodig voor de vrede.

Ook Nora Bosscher sprak enkele woorden. Zij deed dat namens het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. Zij wees onder andere op de spellen die het ‘vredesmuseum’ heeft ingebracht. Beide sprekers vertelden over het ontwikkelingsproces van de tentoonstelling en wezen de toehoorders op de verschillende onderdelen ervan.

Kort van stof was Hein van der Kroon, voorzitter van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. Hij was dan ook niet aanwezig om zijn woorden, maar om zijn daden. Zijn inbreng was het verrichten van een enkele daad: met een druk op de knop opende hij officieel de tentoonstelling.

 

Na dit officiële gedeelte bekeken de gasten de expositie. In het gezellige Petit Café Vrijheid stond voor iedereen een hapje en een drankje klaar.

De tentoonstelling toont de vele gezichten en gevolgen van onverdraagzaamheid, zowel in het klein (individueel) als in het groot (tussen staten). De tentoonstelling loopt tot en met 26 april 2016.

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_08.jpg