Expositie ‘Nooit Meer Vrij’

Verzetsmuseum Zuid-Holland verzorgt van 3 mei tot en met 25 juni 2016 de  tentoonstelling ´Nooit Meer Vrij’.

De tentoonstelling geeft een indrukwekkende impressie van de huidige resten van verschillende Duitse kampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast de Nationale Monumenten in Amersfoort, Vught en Westerbork zijn dat helaas ook monumenten van kampen die nauwelijks terug te vinden zijn.

De sfeerimpressie van de Nederlandse kampen is gemaakt door Izaak P. Slagt (1967) uit Nijkerk. Hij is fotograaf en digitaal beeldartiest met een sterke voorliefde voor donkere thema’s en expressieve beelden. Fotografie en beeldbewerking is zijn manier om te verwoorden wat hij ziet, voelt en beleeft in zijn leven en de wereld om hem heen.

Daarnaast toont de expositie de enorme omvang van de onderdrukking die de Nazi´s door middel van gevangenkampen opbouwden.  Onderzoekers hebben al 42.500 locaties gevonden waar de Nazi’s gevangenen vasthielden. Een van de kleinste en meest luxueuze was Kasteel Barneveld, waar Joodse ex-NSB’ers werden vastgehouden.

De tentoonstelling bevat een kinderhoek, waar jonge bezoekers hun vragen en opmerkingen kwijt kunnen en hun gevoel bij de beelden kunnen uiten. Voor groepen en schoolklassen worden op afspraak interactieve en educatieve rondleidingen gegeven.

Verzetsmuseum Zuid-Holland biedt naast deze tijdelijke expositie ook een permanente tentoonstelling over verzet in de Tweede Wereldoorlog in Gouda en omstreken.

Aan het Verzetsmuseum Zuid-Holland is Petit café 'Vrijheid' gekoppeld. Achter het museum bevindt zich een beeldentuin, waar bij mooi weer ook het terras van Petit Café 'Vrijheid' geopend is.

In Petit Café Vrijheid is een permanente tentoonstelling van Museum voor Vrede en Geweldloosheid te zien over de geschiedenis van vredesbewegingen. Museum voor Vrede en Geweldloosheid toont daarnaast tot en met 30 juni 2016 indringend materiaal van Friedensbibliothek/Antikriegsmuseum in Berlijn- Brandenburg: de thema-tentoonstelling ‘Onderdrukking en bevrijding’, over Duitse dienstweigeraars en deserteurs.

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_08.jpg