Trui Boes stalt haar koeriersfiets in het museum

Als je Trui Boes ziet is het moeilijk voor te stellen dat deze frêle vrouw ooit heldendaden heeft verricht voor ons land. Toch is het zo. Trui Boes was in de Tweede Wereldoorlog namelijk koerier in de oorlog, op de fiets en voor het verzet. Zij fietste regelmatig het traject Utrecht - Gouda om geheime spullen in goede handen te brengen.

 

Museumweek

 

Net als Trui Boes heeft ook haar fiets de tand des tijds doorstaan. Vorig jaar had zij haar fiets al afgestaan aan Verzetsmuseum Zuid-Holland.
Deze woensdag, middenin de Nationale Museumweek, werd de fiets in haar bijzijn officieel in de collectie van het verzetsmuseum opgenomen.

In de serre werd in aanwezigheid van een aantal genodigden en de pers stilgestaan bij een spannend stukje geschiedenis.

 

Geschiedschrijving over verzetskoeriers

Joop de Graaf, medewerker van het museum, gaf een korte uiteenzetting over de geschiedschrijving over het verzet. Hij wees eerst op twee vuistdikke boeken over het verzet in de Tweede Wereldoorlog en daarna op een klein dun boekwerkje over de verzetskoeriers. Inderdaad, er is niet veel geschreven over deze verzetskoeriers terwijl het toch zo’n kleine 3.000 (sommige hebben het zelfs over 4.000) vrouwen betrof. Ook daarom is het mooi dat deze woensdagmiddag de aandacht weer even naar deze vrouwen in het algemeen en Trui Boes in het bijzonder ging. Joop legde ook uit waarom koeriers altijd vrouwen waren: het was simpelweg niet handig om voor mannen te kiezen, omdat mannen altijd zouden worden aangehouden.

 

Film van Omroep West

Coen Theuwis was een van de gasten. Hij is journalist en werkt onder andere voor Omroep West. Vorig jaar had hij een film gemaakt over het koerierswerk van Trui Boes dat op YouTube nog te zien is.

Dat was de ‘korte’ versie. De ‘lange’ versie ging deze middag in première in de filmzaal. Het is een kundig uitgedachte en gemonteerde film geworden, dat nu is opgenomen in de collectie van het museum.

 

De onthulling van de fiets

Na de korte filmsessie werd het tijd voor het moment suprême: de onthulling van de fiets op zijn vaste plek in het museum.
Die werd uitgevoerd door Trui Boes door het lostrekken van een ‘gordijn’.
Toen werd ook duidelijk dat deze 92-jarige vrouw de touwtjes nog stevig in handen heeft.

 

 

 

Artikel in de Goudse Post

Een leuk verslag geschreven door Marianka Peters verscheen diezelfde middag al op de website van de Goudse Post.

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_09.jpg