Nieuw in de collectie: ontsnappingskaart van zijde

Wat doe je als je als geallieerde piloot in de Tweede Wereldoorlog uit de lucht wordt geschoten en je gelukkig veilig op de grond weet te belanden? Je wilt dan natuurlijk als de wiedeweerga benen maken, om weg te vluchten of om alsnog je bestemming proberen te bereiken. Maar dan is het wel handig als je over goede kaarten beschikt. In je ‘kist’ klimmen met een tas vol landkaarten is geen optie, er is veel te weinig ruimte. Ook het steken van gedetailleerde landkaarten in je vliegpak is niet aan de orde, dat werkt veel te belemmerend bij het bedienen van de instrumenten. Nee, er is een praktischer oplossing bedacht: een zijden sjaal die aan twee kanten bedrukt is met landkaarten. Zo’n kledingstuk kregen de piloten dan ook mee in hun ontsnappingspakket. Of ze werd op het lichaam gedragen.

Onlangs ontving de afdeling collectiebeheer een schenking van een familie uit Leiden. Ze bevatte onder andere zo’n zijden landkaartensjaal. Het bestaan van een dergelijke sjaal was weliswaar bekend op het museum, maar nu kon men zo’n doek eens in het echt bekijken en bevoelen.

 

De sjaal voelt zacht aan en was bijzonder soepel. Dat is te danken aan de eigenschappen van zijde, waarvoor gekozen is als materiaal voor de sjaal. Als je voor zijde kiest weet je dat de tekening niet stuk gaat door vouwen of vocht. Bovendien ritselt de stof niet, een belangrijke eigenschap in een vijandelijke omgeving. De productie van een sjaal van zijde is echter wel kostbaar.

De sjaal is aan beide zijden bedrukt met landkaarten (Nederland, België, Frankrijk, Spanje, de Pyreneeën, Duitsland en de Zwitserse grens). Dat zijn de gebieden waarover ze zouden moeten vliegen. Altijd zat er een kaart van de Pyreneeën bij. De Pyreneeën boden namelijk in de oorlog de gebruikelijke ontsnappingsroute.

 

De zijden ontsnappingssjaal maakt nu deel uit de collectie. Als u hem wilt bekijken kunt u er in het museum naar vragen.

Op de website van Studiekring Historische Cartografie kunt u nog meer lezen over deze bijzondere ontsnappingskaarten.

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_08.jpg