De vlucht

“Ja, die trouwdag... Alle vrienden en vriendinnen waren er, maar van de eigen familie waren er maar enkelen, want Joden mochten niet vrij reizen.”

In en ontroerend verhaal aan haar kleinkind vertelt een Joodse oma over de gedwongen zwerftocht, kort na haar huwelijk, die het Joodse echtpaar uiteindelijk in Zwitserland doet belanden.

De ‘huwelijksreis’

De schrijfster trouwt op 3 juni 1942. Algauw wordt ze gedwongen te verhuizen naar Amsterdam. Daarna beschrijft ‘oma’ haar belevenissen op verschillende onderduikadressen: Bloemendaal, Haarlem, Den Haag. Maar het gevaar om opgepakt te worden wordt steeds groter. Het echtpaar besluit te vluchten.

Vluchten kost geld

Met veel geld wordt een reis naar Zwitserland gepland. Het geld is niet alleen voor de valse reisdocumenten, maar ook als vergoeding voor de mensen die hun leven voor hen in de waagschaal leggen.

Retour Zwitserland

Op 28 januari 1943 begint de reis. Via België en Frankrijk komen ze diep in de nacht op 1 februari in het Zwitserse Porrentruy aan. Daar zoeken ze een slaapplaats. Ze worden echter meteen opgepakt door de Zwitserse politie. Gelukkig mogen ze, na een tijdelijke vastzetting, blijven. Twee en half jaar later, op 26 juli 1945, durven ze de terugreis aan. Met hun pasgeboren zoon komen ze in Nederland aan.

Het belang van het verhaal

Dit verhaal geeft vooral inzicht in hoe zo’n vlucht door de verschillende landen georganiseerd was, de emoties van het echtpaar en de barre omstandigheden in die oorlogstijd. Het volledige verhaal (12 getypte en gekopieerde bladzijden) is opgenomen in de collectie van Verzetsmuseum Zuid-Holland.

Vluchtroute

Den Haag -> Bergen op Zoom -> Putte -> Antwerpen (B) -> Brussel (B) -> Moescroen (B) -> Tourcoing (F) -> Lille (F) -> Nancy (F) -> Belfort (F) -> Dille (F) -> O Boncourt (F) -> Porrentruy (CH)

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_02.jpg