Opening expositie Kind en Oorlog in het teken van interviews door leerlingen

Het is vrijdag 10 februari. Suran heeft een iPhone en een microfoon in haar handen. Zij interviewt daarmee een oude man. Deze geeft geduldig antwoord. Dit vindt in het Tribunaal van het Verzetsmuseum plaats. Het ziet er vredig uit.

Digitale verhalentafel

Wat is er precies aan de hand? Het gaat om een kleindochter die haar opa interviewt. Zijn verhaal wordt opgenomen en in een digitale verhalentafel gezet. Daarmee komt opa’s verhaal beschikbaar voor iedereen. Voortaan kunnen alle opa’s en oma’s hun verhaal vertellen over de Tweede Wereldoorlog, met de hulp van leerlingen van het voortgezet onderwijs. Anderen kunnen aan de digitale verhalentafel de verhalen beluisteren, bekijken en ervan leren. Zo werkt het. Het lijkt een beetje op toveren. Maar het is werkelijkheid met gebruikmaking van de modernste technieken.


Sander de Graaf en Nora Bosscher onthullen de verhalentafel

Opening expositie Kind en Oorlog

Die vrijdagmiddag werd deze verhalentafel gepresenteerd. Maar er gebeurde meer in ons museum. Want ook werd de expositie Kind en Oorlog geopend. Dat is een tentoonstelling over de kracht van kinderen in moeilijke en onzekere tijden. In verband met deze expositie was onderzoekster Jessica Verhagen aanwezig. Zij vertelde een verhaal over ondervoede kinderen die vanuit onze regio per boot naar Drenthe werden verplaatst. Jessica Verhagen hield op 20 april 2017 in het museum over deze onbekende kindertransporten een lezing.

Onderwijsprijs voor project met de Goudse Waarden

Ook was er deze middag een leuk nieuwtje te horen. Margreet Hendrikse, een van onze medewerkers, is betrokken geweest bij een project van leerlingen van de Goudse Waarden over Operatie Manna. Samen hebben ze een DVD gemaakt met interviews met overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Ze wonnen er de Onderwijsprijs Zuid-Holland mee.


Eerste prijs voor leerlingen van de Goudse Waarden (foto Goudse Waarden)

De opening van de expositie Kind in Oorlog stond dus veel in het teken van interviews met overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. De verhalentafel is bij de vastlegging daarvan als een modern hulpmiddel erbij gekomen. Vanaf nu is deze tafel beschikbaar voor de bezoekers van het museum.

Bij de ontwikkeling ervan heeft Centric een grote rol gespeeld. De stichting GO4media ondersteunde de leerlingen bij het afnemen van de interviews. Elo stelde de touchscreens ter beschikking. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei maakte de ontwikkeling ervan financieel mogelijk.

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_07.jpg