Geschiedenis van het pand aan de Turfmarkt 30

Het Verzetsmuseum Zuid-Holland is gevestigd aan de Turfmarkt 30. Het gebouw bestond vroeger uit drie panden. Het oudste huis wordt al genoemd in 1359. Eén van de huizen droeg in 1593 de naam ‘t Witte Paert’. Dat pand heeft in 1747 een pakhuis met een uitgang in de Vrouwesteeg.

Van 1842 tot 1952 is hier een bank gevestigd met inwendig woonhuis, gesticht door de Weduwe Knox en Dortland.

In 1934 wordt de voorgevel vernieuwd en in 1937 vindt er een verbouwing plaats waarbij een bovenwoning wordt toegevoegd. Architect D. Stuurman ontwerpt het in Zakelijk Expressionistische Stijl. Deze stijl is verwant aan de Amsterdamse School en kenmerkt zich door strakke geometrische bouwvolumes. Op de begane grond zijn er vijf vensters met traliewerk, waartussen siermetselwerk. In het interieur bevindt zich een fraaie houten draaideur.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in de kluizen van deze bank de ontwerptekeningen (de zogenaamde cartons) van de Goudse Glazen van de Sint Janskerk in veiligheid gebracht evenals glas nummer 15 (de doop van Christus door Johannes).

Het voormalig bankgebouw van Knox en Dortland aan de Turfmarkt 30-32 is een rijksmonument.

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_02.jpg