Verzetskoeriersfiets in beeld bij Omroep West

“De Duitsters moesten wij hier niet hebben. Alles wat je er tegen kan doen dat moet je beginnen.”

 

Dit voorjaar had Verzetsmuseum Zuid-Holland in Dordrecht een fiets opgehaald. Het is de fiets waarop Trui Boes (92) fietste in het verzet. Als tienermeisje verzorgde zij namelijk koeriersdiensten voor de Groep Albrecht. Fietsen vond ze leuk en verzet plegen tegen de Duitsers was voor haar vanzelfsprekend.

 

Foto: Coen Theuwis

 

Op deze fiets pendelde Trui heen en weer tussen Utrecht en Gouda. “Het zal zeker een bijdragetje zijn geweest,” zegt ze bescheiden. “Maar er waren meer koeriers. ‘t Was een schakeltje in het geheel.”

Dinsdag 3 november kwam Omroep West bij het museum op bezoek om de achtergrondinformatie bij deze verzetskoeriers op te tekenen. Arjen van Wijngaarden vertelde over het belang van de Groep Albrecht en toonde het plekje die de verzetskoerier fiets in het verzetsmuseum krijgt toegewezen. Eerder al was Omroep West bij Trui Boes op bezoek geweest. De beelden zijn deze week op de televisie uitgezonden.

Je kunt de film hier nog bekijken.

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_01.jpg