Collectie

In de eerste jaren na de oprichting in 1985 werd met man en macht gewerkt aan collectievorming en werden relevante voorwerpen verworven door middel van (tijdelijke en (semi-)permanente) bruikleengevers en schenkers. Het collectievormingsbeleid richtte zich daarbij op voorwerpen uit de regio Gouda en Zuid-Holland uit de Tweede Wereldoorlog. Nadat in de jaren 1993-1994 was besloten de missie van het museum te verbreden en in de exposities aandacht te besteden aan grond- en mensenrechten, in het bijzonder aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens kreeg dit thema ook meer aandacht bij collectievorming.

Schenkingen

Verzetsmuseum Zuid-Holland heeft nooit over middelen beschikt om actief acquisitie te doen.

Vanaf de beginperiode is het museum afhankelijk van schenkers.

Voor het grootste deel bestaan de schenkingen op dit moment uit boeken.

Heeft u iets te schenken dan kunt telefonische of via de e-mail contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Erfgoed van de Oorlog

Verzetsmuseum Zuid-Holland is lid van het collectieoverleg met collega-instellingen en nam van 2006 tot 2010 deel aan het programma 'Erfgoed van de Oorlog'. Het programma werd uitgevoerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Eén van de initiatieven die het collectieoverleg heeft opgeleverd, is de actie “Niet weggooien”. Deze campagne roept het publiek op om voorwerpen en documenten uit de Tweede Wereldoorlog niet weg te gooien, maar te schenken aan musea. Dit heeft ervoor gezorgd dat een vaste en steeds groeiende schare schenkers het museum heeft gevonden.

Adlib

Dankzij de subsidie van het programma “Erfgoed van de Oorlog” kon Verzetsmuseum Zuid-Holland Adlib, applicatie Museum Standaard aanschaffen voor collectieregistratie. Er wordt nu gestaag doorgewerkt aan volledige registratie en digitalisering van de collectie.

Deelcollecties

De collectie van Verzetsmuseum Zuid-Holland bestaat uit ongeveer 10.000 items.

  • Ongeveer 6.000 documenten
  • Ongeveer 2.000 foto’s
  • Ongeveer 500 affiches
  • Ongeveer 1.200 voorwerpen betreffende het dagelijks leven
  • 97 kledingstukken
  • 70 uitrusting stukken
  • 78 spelden
  • 21 onderscheidingen
  • 50 dossiers
  • 40 wapens

Binnen de collectie wordt een aantal deelcollecties onderscheiden. Deze indeling doet recht aan de aard van de collectie en de terminologie sluit aan op deelcollecties van andere musea.De deelcollecties zijn: Affiches, persoonsdossiers, boeken, dagbladen en periodieken, foto’s, gedenktekens en memorabilia, dagelijks leven, onderscheidingen, uniformen, uitrustingsstukken, verzetsmiddelen en wapens.

Bibliotheek

De bibliotheek vernieuwt zich voortdurend en bestaat op dit moment uit ruim 7.500 boeken. Naast boeken over de Tweede Wereldoorlog zijn er ook hedendaagse uitgaven over discriminatie, racisme, fascisme, democratie en mensenrechten opgenomen. Wij hebben originele titels en periodieken die voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn uitgegeven waaronder publicaties van de bezetter, maar ook van de illegaliteit. Inmiddels is de bibliotheek uitgegroeid tot een toonaangevende collectie op dit gebied zowel binnen de provincie Zuid-Holland als landelijk. Naast boeken omvat de bibliotheek ook een verzameling kranten, tijdschriften en beeld- en geluidsdragers. De bibliotheek biedt de mogelijkheid tot het verrichten van historisch onderzoek, niet alleen beroepsmatig maar ook voor de liefhebber. We kunnen helaas geen materiaal uitlenen. U kunt wel telefonisch een afspraak maken via 0182-520385 om materiaal in te zien.

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_06.jpg