Internationale vrouwendag: Hannie Schaft

Vandaag is het internationale vrouwendag. Dat betekent dat vandaag in het teken staat van ‘het gevoel van strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen overal ter wereld.’

In het jaar dat Nederland 70 jaar bevrijding viert, ligt het voor de hand om hierbij aan Hannie Schaft (1920 - 1945) te denken. Want strijdbaarheid en solidariteit zijn eigenschappen die onbetwistbaar op haar van toepassing zijn. Ze zouden haar uiteindelijk het leven kosten.

Loyaliteitsverklaring

Loyaliteitsverklaring VerzetHannie Schaft gaat na haar eindexamen in 1938 rechten studeren in Amsterdam. Daarom verlaat ze in 1940 het ouderlijk huis in Haarlem. In Amsterdam raakt ze bevriend met Joodse medestudentes. Al snel voelt ze zich persoonlijk geraakt door de Jodenvervolging. Dan wordt ze In 1943 gedwongen de loyaliteitsverklaring te ondertekenen. Loyaliteit betekent in dit geval loyaliteit aan de bezetter. Ze weet dat verder studeren onmogelijk wordt als ze haar handtekening niet op het document zet.

Rechtvaardigheid

Het is een belangrijk moment in haar leven. Ze moet kiezen tussen zichzelf en een groter belang waarbij begrippen als rechtvaardigheid en verdraagzaamheid een grote rol spelen. De gemakkelijke weg is het document te ondertekenen en zo het vervolg van haar studie veilig te stellen. Maar ze heeft van huis uit óók een groot gevoel voor rechtvaardigheid en gelijkheid meegekregen.

Verzet

Ze ondertekent het document niet. Dat betekent dat ze geen colleges meer mag volgen. Ze moet met haar studie stoppen en gaat weer bij haar ouders in Haarlem wonen. Twee joodse studiegenotes neemt ze mee om hen te helpen onderduiken. In Haarlem wordt ze steeds actiever in het verzet en in 1944 moet ze zelf onderduiken. Verzet kent een beginpunt. Bij Hannie Schaft was dat de weigering haar handtekening te zetten. Daarna groeide haar verzet tegen de bezetter alleen maar. Tot haar executie op 17 april 1945 in de duinen van Bloemendaal.

Meisje met het rode haar

Hannie Schaft groeide uit tot het symbool van het Nederlandse verzet. Er zijn boeken over haar geschreven en films over haar leven gemaakt . Als ‘het meisje met het rode haar’  blijft zij voortleven. Zoals op deze internationale vrouwendag.

 

Gepubliceerd op 8 maart 2015

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_10.jpg