23 april: lezing door Hans Onderwater over Operatie Manna en Operatie Chowhound

Hans Onderwater vertelt over Operatie Manna en Operatie Chowhound, volgende maand precies zeventig jaar geleden.De lezing vindt plaats op donderdag 23 april 2015 om 20.00 uur.

Operatie Manna en Operatie Chowhound

Operatie Manna (de naam is ontleend aan het Bijbelse manna) was de naam van de voedseldropping in april/mei 1945, aan het eind van de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Deze voedseldropping was noodzakelijk geworden, omdat er vele honderdduizenden Nederlanders in West-Nederland al maandenlang verstoken waren van alle soorten van voedsel, kleding en hulpgoederen. Hans Onderwater zal tijdens de lezing vertellen over de ontberingen van de bevolking, een beeld geven van de enorme logistieke operatie en bepaalde gebeurtenissen belichten vanuit het perspectief van de vliegtuigbemanningen. Terwijl Operatie Manna een Britse aangelegenheid was met medewerking van squadrons uit Canada, Australië, Nieuw Zeeland en Polen, was Operatie Chowhound de bijdrage van de Amerikanen aan de voedseldroppings.

De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is kosteloos, maar reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385. Wij hopen u te mogen ontmoeten in Verzetsmuseum Zuid-Holland.


Bovenstaande foto is op 30 april 1945 gemaakt in de polder waar gedropt werd bij Gouda. Interessant is vooral de Duitse Feldgendarme (met Hitlersnorretje) die e.e.a. in de gaten houdt. Hij heeft zijn Feldgendarmerieschild om de nek, maar draagt een Britse stengun als wapen. Waarschijnlijk afkomstig uit Duitse buitvoorraden. (CollJGO)

 

Een Lancaster is op weg naar Terbregge en vliegt laag over Rotterdam naar het noorden. (CollJGO)

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_09.jpg