Herdenkingstegel opening busdienst Rotterdam - Gouda

In onze collectie bevindt zich een Delfts blauw tegeltje met als onderwerp de busdienst tussen Gouda en Rotterdam in 1945. De vraag is of deze herdenkingstegel in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen gemaakt is. De informatie hierover ontbreekt nog. Indien u meer weet over deze herdenkingstegel en de busverbinding tussen Gouda en Rotterdam en dat met ons wilt delen kunt u een bericht sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bombardement op het station van Gouda

In november 1944 bombardeerden de geallieerden het Goudse station en het spoorwegemplacement. Door zo’n 140 vliegtuigen werd meer dan 43.000 kg aan bommen afgeworpen. Er ontstond zware schade aan het stationsgebouw en de perronoverkappingen.

Treindienst snel hervat

Ondanks de zware bombardementen waren de gevolgen aan het spoor betrekkelijk gering. Dit blijkt wel uit het feit dat direct na de oorlog op 12 mei 1945 weer over het traject Rotterdam - Utrecht gereden werd, zij het beperkt.

Bussen in plaats van treinen

De eerste tijd na de oorlog was - waarschijnlijk vanwege de schade aan het station - toch weinig of geen treinverkeer van en naar Gouda mogelijk. Hierbij speelt wellicht ook het gebrek aan brandstof (steenkool) voor de stoomlocs een rol. Om het gebrek aan capaciteit op te vangen werd op het traject Gouda - Rotterdam een busdienst ingevoerd.

Herdenkingstegel geeft een feestelijk tintje

De openstelling op 4 juli 1945 door de Nederlandsche Spoorwegen van een dagelijkse busdienst Rotterdam – Gouda moet iets feestelijks zijn geweest.
Op de herdenkingstegel wordt dit treffend in beeld gebracht. Vrolijke mensen hebben op en in een overvolle autobus een plaatsje gevonden met als waarschijnlijke bestemming Rotterdam.


Het AD zoekt mee

Daags na het plaatsen van dit artikel heeft het AD een interview geplaatst met onze vrijwilliger Bart van Maaren.

Klik op de afbeelding om het volledige artikel te lezen...

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_08.jpg