5 mei: Bevrijdingsdag én Veteranendag in Gouda

De Stichting 4 en 5 Mei Gouda organiseerden samen met de Stichting Goudse Veteranendag en de Vereniging Veteranen Regio Gouda de Bevrijdingsdag 2015. Deze dag werd gevierd op de Markt en op deze manier gecombineerd met de Goudse Veteranendag 2015.

Ophalen van het Bevrijdingsvuur

Maar eigenlijk begon het al op 4 mei.
Leden van de atletiekvereniging AV Gouda vertrokken toen al naar Wageningen om er het Bevrijdingsvuur op te halen.
Vanuit Wageningen werd het vuur door de lopers van AV Gouda - in slechte weersomstandigheden - naar Gouda gebracht!

Toespraken en voordrachten

De burgemeester van Gouda, Oberbürgermeister van de zusterstad Solingen en -namens de veteranen- Freek van der Lugt (bestuurslid van het verzetsmuseum) hielden een aantal korte toespraken. Leerlingen van scholen droegen gedichten voor en Inez Meter (de eerste stadsdichter van Gouda) bracht een speciaal voor deze gelegenheid zeer passend gedicht ten gehore. Hiermee werd de openingsceremonie afgesloten.

Van alles te doen op de Markt

Na de openingsceremonie was er op en rond de Markt van alles te beleven zoals; een concert van Harmonie De Pionier, een stormbaan en klimwand voor de jeugd, een show van historische militaire voertuigen enz. Het Verzetsmuseum Zuid-Holland en het Vredesmuseum waren beide aanwezig met een eigen kraam.

Maar ook in en bij Verzetsmuseum Zuid-Holland

Maar ook buiten de Markt was er veel te doen. In het museum bijvoorbeeld werd eveneens muziek gemaakt en was een kraam aanwezig waar lekkernijen en diverse attributen werden verkocht. De Gemiva SVG Groep leverde bij deze activiteiten een belangrijke bijdrage.