Muziekvoorstelling ‘Bevroren tranen’ op 30 april

De voormalige Joodse synagoge aan de Turfmarkt is op 30 april de locatie voor de muziekvoorstelling ‘Bevroren Tranen’.

Deze bijzondere muziekvoorstelling is gemaakt om - na zeventig jaar vrijheid - even stil te staan bij een donkere periode uit onze geschiedenis. Maar ook om vooruit te kijken. Muzikant Maarten Peters schreef en zingt de poëtische liedjes die op het programma staan. Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Vfonds en gecommitteerd door Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. In Gouda helpt Verzetsmuseum Zuid-Holland mee aan de organisatie.

Maarten Peters

Maarten Peters is een veelzijdig muzikant en een theatermaker in hart en nieren. Hij componeerde onder anderen voor Liesbeth List, Rob de Nijs, Ruth Jacott en Margriet Eshuijs. In 1999 schreef hij ‘De treinen hebben kleur’, zijn bijdrage aan de grote 4 mei-herdenking op Kamp Westerbork. Dit lied maakte een diepe indruk. Sindsdien schrijft hij elk jaar een lied voor de 4 mei-herdenking.

Muziekvoorstelling ‘Bevroren tranen’

Al deze liedjes zijn verzameld onder de titel ‘Bevroren tranen’. Maarten Peters toert met deze theatervoorstelling door Nederland en soms daarbuiten. Zo is hij uitgenodigd te zingen op bijzondere plaatsen zoals het vrouwenkamp Ravensbrück en de Nederlandse ambassade in Berlijn, maar ook voor geallieerde veteranen.
Op 30 april is de voormalige Joodse synagoge de speelplaats voor deze voorstelling.
Tijdens de voorstelling vertelt Maarten tussen de liedjes door over zijn ontmoetingen met bijzondere mensen en gebeurtenissen die hem inspireerden tot het schrijven van de liedjes.

Een Gouds accent

Het decor bestaat uit beeldcollages met daarin verwerkt beelden van monumenten in Gouda en de bevrijding daarvan. Ook filmpjes maken deel uit van de voorstelling. Daartussen zit een mooi portret van Mieke van den Burger - Steensma. Zij is een overlevende van kamp Ravensbrück. In het filmpje vertelt zij over de terugkeer naar haar ‘thuis’ Gouda na de bevrijding uit de kampen. Mieke is vorig jaar overleden.

{youtube}fBigv75ajDA{/youtube}

Datum: donderdag 30 april
Plaats: voormalige Joodse synagoge, Turfmarkt 23
Aanvang: 20.00 uur (zaal open 19.30)