'Je moet erover durven praten'

Video waarin veteranen vertellen over de dekolonisatie-oorlog (1945-1949)

Drie Indië-veteranen uit de Goudse regio vertellen over hun militaire jaren tijdens de dekolonisatie-oorlog in Nederlands-Indië. Alle drie hebben ze hun eigen ervaringen en dus ook hun eigen verhaal. Maar bij een onderwerp blijken hun verhalen samen te vallen: dat van de pemoeda’s, de fanatieke paramilitaire jongeren, die dood en verderf in Indië zaaiden.

Het was natuurlijk vooral de haat tegen de Nederlanders die de pemoeda’s dreef. Maar ook waren zij meedogenloos tegenover de eigen bevolking! Tijdens de Bersiap - de eerste maanden na de capitulatie van Japan, toen er sprake was van een machttroepentransport naar Indiësvacuüm - vielen vele slachtoffers. Zelfs toen Nederland de macht enigszins had hersteld, bleef het gevaar van deze rovende bendes jarenlang voortduren.

‘Onze jongens’ wisten niet wat ze te wachten stond toen ze naar Nederlands-Indië werden verscheept. Toen ze er aan kwamen, bleek het beeld dat in Nederland bestond over de situatie ter plekke toch niet helemaal te kloppen. Ze moesten er vechten en deden weliswaar hun plicht, maar er ontstond ook twijfel. Twijfel en angst, dat waren terugkerende gevoelens.

Een thema in deze film is heel verrassend dankbaarheid. Ook al was het oorlog, de menselijke verhoudingen werden over en weer niet uit het oog verloren. Dat leidde tot situaties waarin men ‘de ander’ hielp, óf door bescherming te bieden óf door ze uit de handen van de pemoeda’s te bevrijden óf door hun wonden te verplegen.

Veel belangstelling was er na terugkomst niet voor de ervaringen van de Indië-veteranen. Iedereen in Nederland was druk bezig met de wederopbouw. Hun verhaal konden ze daardoor niet vertellen, als zij al daarover wilden en konden praten. De een kreeg last van de gebeurtenissen in de voormalige kolonie, de ander slaagde erin ze van zich af te zetten. Soms doken in een later stadium alsnog de trauma’s op. Een belangrijk punt bij het verwerken van de gebeurtenissen is erover praten. Dat doen deze drie Indië-veteranen in deze film.

Speelduur: 1 02’25

 

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_03.jpg