Licht na duisternis

Thema 1: Dreiging en angst 

De onrust van vlak voor de oorlog. De oorlogstaal van Adolf Hitler, de verhalen van onderdrukking, discriminatie en geweld in Duitsland. Vele mensen voelden zich zo bedreigd dat ze naar Nederland of andere landen vluchtten. Maar ook in Nederland groeide de groep volgers van Hitler gestaag.....

Bekijk de unieke affiches, foto's en voorwerpen die daarover vertellen en zet ze naast de foto's van nu.

Thema 2: Duisternis

Een letterlijke duisternis: geen straatverlichting en ook nog verduistering voor de ramen van huizen.

Maar ook figuurlijk een zwarte tijd: de extreem-racistische ideologie van de nazi´s werd steeds zwaarder. Joden, zigeuners, homoseksuelen werden opgepakt, weggevoerd en vermoord. De Duitsers vorderden goederen uit Nederland. Transport werd problematisch en leidde uiteindelijk tot steeds verdergaande rantsoeneringen. De hongerwinter in het westen van Nederland werd een feit.

Thema 3: Hoop en verwachting

Een sprankje licht! Het Duitse leger begon in Rusland en Afrika terrein te verliezen. De Geallieerden rukten op. Verzet tegen de Duitse bezetting raakte georganiseerd, groeide en boekte resultaten. Geallieerde vliegtuigen kregen toestemming voedseldroppings uit te voeren om de hongerende mensen in West-Nederland te redden.

Mensen volgden de voortgang van de frontlinie met potlood op (kompas)kaarten. Een aantal originele (kompas)kaarten is in het museum te zien. Lees ook de grappige tegeltjeswijsheden op 'Delfts blauw' karton. Humor verzachtte het leed en versterkte de hoop.

Thema 4: Licht

Bij thema 4 wordt het eindelijk licht. In september 1944 werden de eerste Nederlandse gemeenten in het zuiden bevrijd. Tot aan de Maas ging het daarna stap voor stap verder; de grote rivieren waren een grote barrière.
Pas in mei 1945 was het land helemaal vrij. Nederland kwam voorlopig onder militair bewind om de orde te herstellen. Vrijheid werd groots gevierd!

De wederopbouw begint en recht en vrede worden een belangrijk onderdeel van de samenleving.

 

 

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_02.jpg