Ooit actueel....

 

Elektrospel

Tijdens het Kinderboekenfeest was het Verzetsmuseum present met een elektrospel dat aansloot bij het thema van de Kinderboekenweek: "Raar maar waar!" Bij het spel gaat het om ontdekkingen uit de Tweede Wereldoorlog die nu nog grote invloed hebben. De opdracht is toen en nu met elkaar te verbinden. Bijvoorbeeld, radar werd gebruikt om vliegtuigen en schepen op te sporen. Het belangrijkste onderdeel was een magnetron, die heel intense radiostraling produceert. Dat is dezelfde straling waarmee je nu je eten opwarmt, met een apparaat met dezelfde naam: de magnetron.

 

 

 

30e verjaardag Verzetsmuseum met benefietconcert

Het benefietconcert op 21 maart vormde een mooi hoogtepunt in de geschiedenis van Verzetsmuseum Zuid-Holland. Het was tevens een gul cadeau van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Stichting Goudse Sint-Jan aan het museum. De dertigste verjaardag werd zo een bijzonder feest.

Op zoek naar een nieuwe geldbron

Gastheer Jan Hein Boone, oud-burgemeester van Gouda, benadrukte de noodzaak van het benefietconcert. Zelf was hij dertig jaar geleden als gedeputeerde betrokken bij het ontstaan van het museum. Het deed hem ‘een beetje pijn’ dat de provincie Zuid-Holland onlangs besloot om de subsidie van € 150.000 terug te brengen naar € 0. Het voortbestaan van het museum kwam daarmee op het spel te staan en een zoektocht naar nieuwe geldbronnen moest beginnen. Onder het motto ‘alle kleine beetjes helpen’ was het benefietconcert een welkome gebeurtenis. Ook het Oranje Fonds droeg een steentje bij: twee vrijwilligsters van NLdoet hielpen met o.a  het plaatsen en verwijderen van de stoelen.

Licht-klassiek muzikaal programma

 

Het programma werd gepresenteerd door Leo Bouritius. Hij gaf uitleg bij de negen programma-onderdelen. Het orkest dat onder leiding stond van Peter Kleine Schaars speelde licht-klassieke werken variërend van ‘Canzon A12’ (Giovanni Gabrieli) tot ‘Misty’ (Erroll Garner), met Gershwins ‘An American in Paris’ als hoofdbestanddeel.

 

 

Solerende musici

De Marinierskapel was goed op zijn plaats in het historische decor van de Sint-Jan. Het orkest, dat voornamelijk uit blazers bestond, speelde met veel plezier een programma van zo’n anderhalf uur. De hoofdrollen waren echter weggelegd voor andere instrumenten. Zo mocht Marit Berend op cello soleren op een voor orkest bewerkte tango van Astor Piazzolla. Eerder al verdiende paukenist Niels Jenster de aandacht in een werk van Robert Schumann. Een ongeplande hoofdrol voor de trompettist John Curfs had een trieste achtergrond... 

Een minuut stilte

In het programma werd namelijk een minuut stilte ingelast voor de twee militairen die omkwamen in Mali. Daar stortte dinsdag 17 maart hun Apache-gevechtshelikopter van het Nederlandse leger neer. De militairen René Zeetsen en Ernst Mollinger verloren daarbij het leven. Hen werd eer bewezen. De Marinierskapel speelde na een minuut stilte met John Curfs op trompet de Nederlandse taptoe hymne. Het medeleven van de aanwezigen was op dat moment bijna voelbaar.

Voor een verdraagzame samenleving

Na zeventig jaar vrede in Nederland werd het publiek aldus geconfronteerd met de trieste gevolgen van een oorlog elders. Dat maakte indringend  duidelijk dat de missie van Verzetsmuseum Zuid-Holland actueel blijft: een bijdrage te willen leveren aan een verdraagzame en vreedzame wereld door te leren van de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog.

 

 

 

Muziekvoorstelling ‘Bevroren tranen’ op 30 april 2015

De voormalige Joodse synagoge aan de Turfmarkt is op 30 april de locatie voor de muziekvoorstelling ‘Bevroren Tranen’.

Deze bijzondere muziekvoorstelling is gemaakt om - na zeventig jaar vrijheid - even stil te staan bij een donkere periode uit onze geschiedenis. Maar ook om vooruit te kijken. Muzikant Maarten Peters schreef en zingt de poëtische liedjes die op het programma staan. Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Vfonds en gecommitteerd door Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. In Gouda helpt Verzetsmuseum Zuid-Holland mee aan de organisatie.

Maarten Peters

Maarten Peters is een veelzijdig muzikant en een theatermaker in hart en nieren. Hij componeerde onder anderen voor Liesbeth List, Rob de Nijs, Ruth Jacott en Margriet Eshuijs. In 1999 schreef hij ‘De treinen hebben kleur’, zijn bijdrage aan de grote 4 mei-herdenking op Kamp Westerbork. Dit lied maakte een diepe indruk. Sindsdien schrijft hij elk jaar een lied voor de 4 mei-herdenking.

Digitale leskist

Een gratis lesprogramma over WO II voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.Op interactieve wijze worden 6 thema´s behandeld: koken en eten, (over)leven, communicatie, vervolging, verzet en vluchten.

Over vrede...

Wijsheid_04.jpg